Aerial

Melbourne

Aerial was conceived as an optimistic architectural gesture that makes an elegant and dynamic contribution to its location. Careful consideration of the architectural, urban and physical context of this site directly informed the design. The large-scale infrastructure and texture of the Junction created by the tramways catenary, awnings, verandas, posts, wires, and signage provides a height datum when viewed from the footpath, which the podium mirrors in scale. The podium acts as a visual link between the Church and Heritage Bank building, creating a tactile back-drop, reasserting the prominence of these buildings. The deflection of the podium screen creates public space at street level, providing opportunity for an activated streetscape.

Designed as a sinuous, sculpted structure, changes in height and setback alter perceptions of the buildings size from different angles. Elliptical forms collapse away from the viewer, resulting in a visually dynamic form within the rigid urban setting. The reflective green glazing changes colour throughout the day as sunlight and shadows move across the facade.

Space is established between the building forms, reducing bulk and increasing amenity. Landscaping to the podium roof provides privacy and visual interest for residents and further softens the junction between tower and podium.

  • Australian Institute of Architects, Victoria - Aerial

Aerial

A sculpted beacon in a suburban junction