Barro House

Melbourne

The Barro house is a free-standing pavilion of classical proportions that reinterprets the use of the plinth, column and cornice. Conceived as an arrangement of three-dimensional volumes that extend through the building, it is symmetrically arranged from all aspects.
From the street, the dominant form is a natural grey, fluted concrete upper-level, which appears to be suspended over the textured glazing that clads the level below. This contrast in materials creates the illusion of a sculpturally precarious arrangement and lessens the overall effect of the two-storey building mass.

Internally, the lower level is like a glasshouse that extends to the landscape and boundary. The monochromatic colour scheme, dominated by contrastingly smooth and textured concrete surfaces, is broken only by a high gloss red blade that slices through the harmonious interior to the garden beyond. Housing joinery, a fireplace and chimney, its blood red surface is echoed in the tiles of the swimming pool outside.

Upstairs the reverse effect is apparent; minimal fenestration creates a sense of introversion, enhancing the privacy of the bedrooms. The natural light sourced from above seems to flow down through the centre of the building and be dispersed throughout the lower level. 

  • Royal Australian Institute of Architects - Barro
  • Royal Australian Institute of Architects, Victoria - Barro

Barro House

A contemporary working of the classical pavilion