Gottlieb House

Victoria

The Gottlieb house exemplifies many of the defining motives of the practice. In an unremarkable residential street, its austere concrete façade gives little away, but a cantilevered cube protruding from the upper level hints at the geometric experimentation at the core of the design. This reflective box overhangs, and somewhat dwarfs the entrance – the beginning of a rhythm of enclosure and expansion. This idea is continued throughout, with an arrangement of forms and their resultant interaction setting up the architectural language. Each geometric element is articulated by glazing or a void, creating a pattern of opacity and transparency, of volume and weightlessness.


The double-height entry, bordered by a curving stair, is followed by a low expansive entertaining zone contained by a fully glazed wall on one side and three independent cubes, seemingly suspended, above, each housing a bedroom. This vast space contracts to a small opening and stair leading up to a more domestically scaled family living and kitchen area. Upstairs, the master bedroom is housed within the angled cube to the front.


A monochromatic palette and raw textural materials subtly support and emphasise the composition, while filtered natural light creates a moody tranquillity.  

  • Royal Australian Institute of Architects, Victoria - Gottlieb
  • Gottlieb House

Gottlieb House

At once elegant and brutal, solid and transparent, dense and weightless