RACV Cape Schanck

Cape Schank, Victoria

The design for Cape Schanck Resort Redevelopment has been directly affected by the extraordinary coastal context in which it is sited and specifically the land on which it is built. The soft, rolling dune-like quality of the topography calls for an architecture that is fluid and sculptural. Reclining into a natural cradle in the coastal and golf landscape, the form of the building reaches across its site in three directions, and is made up of a primary structure sitting upon a heavier plinth, anchoring the building to the land. This evokes the imagery of an object that has been slowly revealed by natural erosion and provides a constantly shifting profile of the building as it is viewed from various points around the surrounding site.

All facilities are directed to the north with distant views over the golf course towards Port Phillip Bay and to the south and west toward Bass Straight. The building sits directly behind the existing club facility, which will be replaced with a north-facing garden and recreation area. At the ground level, the recreation, golf and cafe facilities open directly to this outdoor recreation area. Directly above is the entry level, a predominantly glass facade, set well back with a large protective overhang and surrounded by terraces.   Looking over these terraces are conference facilities, restaurant and lounge capitalising on the north facing façade and views to the bay, ocean and landscape. The hotel element of the design then sours across this base element, contrasting against the heavier form while twisting to pull in all available views from the site.

The building respects the maritime context in which it is located while providing a sculptural contemporary outcome.

RACV Cape Schanck