Wood/Marsh Pty Ltd Architecture

BARRO HOUSE

Victoria, 2003

The building is designed as a free standing pavilion of classical proportions, symmetrically arranged from all aspects. It was conceived as a composition of three-dimensional volumes that extend throughout the interior and exterior of the building. The principal volume is the natural grey fluted concrete upper level that is suspended over a recessed textured glass ground level façade. The street elevation provides a neutral façade with little embellishment. The upper level façade appears as a timeless sculptural plan subtly expressed by shadow created by the scalloped concrete panels. Breaking the building form into separate and distinct volumes of complimentary materials lessens the overall effect of the two storey building mass.