Wood/Marsh Pty Ltd Architecture

CAMBERWELL JUNCTION

Victoria

Designed as a sinuous sculpted structure, the building has been split into podium and apartment elements.  These elements physically describe the different uses within the development and employ changes in height and setbacks to alter the perception of the buildings size from different angles.  In perspective no entire elevation is viewed at once.  The buildings have no front, rear, or side, and present a consistent level of finish when viewed from any direction.

The dominant architectural expression of the podium is the undulating ribbon-like screen.  It acts as a visual link between the Church and Heritage Bank buildings, and creates a tactile back-drop, reasserting the prominence of the former bank building.  The ribbon, coupled with the recessed ground floor glazing, gives the podium a floating quality and provides shelter from wind and rain.

Above podium level, the residential buildings are designed to compliment each other and be differentiated by subtle variations in form, colour and detail.  Each apartment volume is distinguished with a different shade of green glass.  Extended mullions are used for screening and altering the façade depth of the different apartment buildings.